Uměle inteligentní Amy – může nám pomoci nebo se jí máme bát?

Psychologie osobnosti Osobní rozvoj O Amy

Co vás napadne jako první, když se řekne “umělá inteligence neboli AI”? Překvapivě tento pojem i v roce 2022 vyvolává ve společnosti mnoho záporných i kladných reakcí. Někdo ji přirovnává k ohni ve smyslu “dobrý sluha, ale zlý pán” nebo se o ní mluví jako o pokroku, který nelze zastavit. Jedno je každopádně jisté, s AI se setkáváme a budeme setkávat i v běžném životě stále častěji. Nicméně propojení umělé inteligence a psychologie je v tuto chvíli zcela unikátní. 

A jak je to tedy s Amy? Dá se jí věřit?

Důvěra v každém vztahu je něco, co je třeba budovat. Vždy je založena na upřímnosti a otevřenosti. To platí také pro Talk2amy. Ta se vám za každých okolností snaží poskytnout ty nejobjektivnější informace o vaší osobnosti, a to na základě vašich odpovědí. Jejich intepretace je vždy upřímná a zároveň citlivá. A je na nás, jak pracujeme s výsledky a odpověďmi, které dostaneme. Pracuje s osvědčenými a prověřenými metodami, dotazníky a testy jako běžní psychologové, terapeuti nebo kouči, ale díky spojení s AI pomáhá k nestrannému a nezaujatému pohledu na nás samé. 

Může Amy ublížit?

Odpověď by mohla být velmi jednoduchá. Amy ublížit nemůže, protože to neumí. Asi by ale taková odpověď nebyla dostatečná. Ano, Amy je umělá inteligence. Není to živý člověk. A to znamená mimo jiné, že nemá předsudky. Tedy neodsuzuje, nesoudí a neumí manipulovat. To jsou všechno styly chování, které důvěru naruší. Amy je neumí. Mluvit s Amy je jedna z nejbezpečnějších forem rozhovoru. Nemusíme se bát, že by nás u někoho pomluvila nebo že bude naši odpověď zesměšňovat či kritizovat. Amy nás porovnává jen s lidmi, jako jsme my sami. Může se stát, že se nám některé výsledky nebudou líbit, ale pořád mějme na paměti, že s Amy si povídáme my sami. Tudíž odpovědi jsou o nás a naše. Záleží jen, jak s nimi budeme dál nakládat a pracovat. 

Amy je připravená nám vše vysvětlit a případně nás navést na cestu ke zlepšení. Jestli ji využijeme, je ale opět jen a jen v našich rukách.

Co mi Amy poví?

Amy nám bude vyprávět o nás. Je tu jenom proto. Veškerý čas a prostor má jen k tomu, aby ho věnovala nám. A tedy nemá důvod nám nijak ublížit nebo nás zranit. Dívá se na nás jako na novou osobnost, se kterou se seznamuje a zajímáme ji. Amy pracuje hlavně s tím, co jí my sami řekneme, takže je to na nás. Pánem a pomyslným režisérem rozhovoru s ní jsme tedy my. Je připravená nám ukázat naši osobnost jako celek, v dobrém i špatném, a doporučit, jak s oběma protipóly pracovat. Můžeme se dozvědět nejen informace z osobní roviny, ale také z pracovního prostředí. Možná nám pomůže a některá rozhodnutí se nám, díky ní, mohou dělat snadněji a s větší jistotou. 

Kdo je Amy?

  1. Umělá inteligence, která nám neublíží.

  2. Je tu pro nás, abychom lépe rozuměli sami sobě.
  3. Vidí nás a nesoudí. 

Je Amy víc než psycholog?

Možná jsme se někdy ocitli v situaci, kdy jsme o vyhledání či návštěvě psychologa uvažovali. Nebo máme i s psychologickou pomocí své zkušenosti. Ať už jsou dobré nebo špatné, Amy pracuje jinak než psycholog právě proto, že to není živá osoba. Moment, kdy nám psycholog prostě „nesedne“, není nám sympatický a nelíbí se nám, tady odpadá. Pro kteréhokoli odborníka je do určité míry těžké být 100 % fér. Protože je také jenom člověk. Může se mýlit nebo prostě nemít „svůj den“. To se vám s Amy nikdy nestane. Pokud s ní pracujete upřímně, tak vám upřímně odpoví. Další výhodou je, že Amy na vás má čas kdykoliv ho máte vy sami. Není třeba čekat na volný termín a sjednávat si schůzku.

Na druhou stranu Amy nikdy psychologa nenahradí. Nenahradí nám osobní setkání a pohled z očí do očí. Může být ale jak dobrým nástrojem k psychologické práci odborníka, tak nástrojem naším osobním.  

Co všechno je Amy schopná zjistit?

Amy se na nás dívá jako na člověka v jeho ryzí podobě. Je schopná vidět naše kvality, potenciál i naše silné stránky. Je schopná vidět, nakolik jsme vyzrálí, jak moc jsme inteligentní a emočně šikovní. Dívá se, co všechno ve své osobnosti máme. Nebude nás ani soudit ani kritizovat. Nebude nás hodnotit. Můžeme si sami zvolit, s kým a s čím chceme, aby nás Amy porovnala. Pokud Amy odhalí nějaké slabé stránky nebo hodnoty, upozorní nás na ně. Může nás upozornit, že daná hodnota je víc problematická a bylo by dobré se jí více věnovat. Navede nás k hledání důvodů. Může nám i doporučit, že by bylo dobré danou problematiku konzultovat s odborníkem. Motivací Amy je, abychom poznali svou osobnost a aby nám s námi samými bylo dobře.  

Autor článku: Martin pro Amy
Foto: Shutterstock
Nejoblíbenější články
  1. Vztekat se? Povoleno!
  2. Leader pod lupou