Amy – objektivní partner pro rozvoj

Osobní rozvoj O Amy Sebepoznání & Sebepřijetí

Většinu těžkých bojů v životě, ve vztazích a v práci svádíme spíše sami se sebou než s těmi druhými. Možná máme i zkušenost s tím, že poradit ostatním je pro nás mnohem snazší, než poradit a rozumět sami sobě. Někdy se setkáváme i s tím, že lidé na otázku “jací jsou” odpovídají: “To, ať posoudí druzí”. A toto je omyl.

Nastavte si zrcadlo.

V určitém věku jsme to právě my sami, kdo by se měl znát nejlépe. V krizových situacích, či naopak při úspěších, jsme to totiž právě my, o koho se musíme opřít a na koho se spoléhat. Amy je jeden z nejbezpečnějších nástrojů, jak zjistit a poznat, co v nás je. Může nám nastavit zrcadlo a pomoci nahlédnout do vrstev naší osobnosti. Veliká výhoda Amy je ve svobodě a bezpečí. S otázkami vám pomůže, a odpovědi nekritizuje. Nástroj řídíte vy a vy se můžete rozhodnout, k čemu ho využijete. Dívá se na vás jako na novou osobnost, se kterou se seznamuje. Zajímáte ji. Pokud s ní pracujete upřímně, upřímně vám sdělí, kdo opravdu jste. 

Objektivnost není snadná.

Pro jakéhokoliv profesionála v poradenství je do určité míry náročné být absolutně objektivní. I on je jenom člověk. A možná sám bojuje s vlastními předsudky, sympatiemi a soudy. To se s Amy nikdy nestane. Zároveň při kontaktu s Amy odpadá nejistota a strach z druhého člověka.

Většina lidí má jisté obavy předsudky či stud, pokud mají navštívit psychologa nebo mluvit s koučem. Mohou se objevit obavy z neznámého, možná i špatné zkušenosti z minulosti. Strach z kritiky „co když jsem špatný člověk a teď už se to ví? “ je přirozený a častý. S Amy toto odpadá. 

Každá odpověď, kterou vám sdělí, je totiž pouze vaše a o vás. A žádná není špatně. Je totiž vaše.

A naopak můžete zjistit v čem vynikáte, o co se opřít a v čem skutečně spočívá váš vlastní potenciál. Amy dokonce zjistí, i jak s ním co nejlépe naložit.

Partner v poradenství.

Amy není nástroj, který má odpovědi bez nás lidí. Amy vyhodnocuje a doporučuje. V určitých fázích ale nikdy nenahradí odborníky. Finální verdikt je vždy na tom, kdo s tou platformou pracuje, ať už je to psycholog, personalista nebo jednotlivec.

Amy může být dobrý předstupeň před terapií. Poskytne základní data a objektivní pohled na osobnost. O tyto výsledky se lze opřít na terapeutických sezeních a dá se s nimi společně s terapeutem či psychologem pracovat. Amy nikdy psychologa nenahradí. Ani se o to nesnaží. Jejím cílem je být dobrým nástrojem, který pomáhá zejména se šetřením času, urychlením práce s klientem a získáním komplexního pohledu na danou osobnost. Odborník při další práci s klientem ví, na co se z výsledků soustředit a co probrat v rozhovorech. Tím, že se ušetří 2-3 sezení na klienta, se šetří čas i peníze ať už klienta nebo zdravotní pojišťovny. 

Pravá ruka pro HR.

V personalistice je to podobné. Amy personalistům a HR oddělením rozhodně práci nevezme. Významně jim ale pomůže a zjednoduší výběr kandidátů. Urychlí a zpřesní vyhodnocení kvalit kandidáta. To vše díky širší diagnostice osobnosti. Dobrý personalista se zabývá i otázkami, jak se postarat o zaměstnance, kteří už ve firmě pracují, jak zlepšit jejich podmínky a využít jejich potenciál tak, aby o ně firma nepřišla. Amy umí tyto otázky zmapovat a navrhnout možné kroky. Umí doporučit oblasti k rozvoji, ke změnám a navrhnout i pozice, kde budou ještě efektivnější než teď. 

Rozvoj začíná u komplexní osobnosti.

Tak rychlý a komplexní screening osobnosti, jako umí Amy, tady doposud nebyl. Zatím nebyl nástroj, který umí nakládat s osobností tak, jako Talk2amy. Je spousta diagnostik, psychotestů, osobnostních dotazníků. Ty ale určí pouze určitý parametr osobnosti. Například motivaci, komunikační dovednosti, temperament. Měří jenom jednu část osobnosti a nezohledňují výsledky dalších částí, které se vzájemně ovlivňují.

Doposud tady nebyl nástroj, který by dokázal poskládat komplexní výsledek. Amy toto umí.

Jak se rozvíjet s Amy?

  1. Podívejme se, co v nás je.
  2. Není třeba se bát kritiky.
  3. Cestu si můžeme zvolit sami. 

Autor článku: Veronika for Amy
Foto: Shutterstock
Nejoblíbenější články
  1. Vztekat se? Povoleno!
  2. Leader pod lupou