Amy a psychologie

Psychologie osobnosti O Amy Vztahy

Pokud nežijeme v totálním osamění a izolaci, pravděpodobně není den, abychom se nepotkávali s druhými lidmi. A to, co se děje mezi námi a v nás, je právě objektem zkoumání psychologie. 

Součást života.

Psychologie se obecně zabývá znalostí lidské osobnosti, lidského potenciálu, lidské struktury a lidských měkkých dovedností. To jsou dovednosti, se kterými se z určité části rodíme, ale pak máme celý život na to, abychom je nějakým způsobem budovali, rozvíjeli a pracovali na nich. Tomu říkáme seberozvoj. 

Jinými slovy, pokud se člověk chce v životě rozvíjet, tak bez znalostí z oboru psychologie se neobejde. 

Psychologie nás rozvíjí.

Zájem lidí o psychologii se odvíjí i od toho, v jakém prostředí vyrůstají. Někdo se celoživotně nezajímá vůbec o nic, takže se nebude zajímat ani o psychologii a nikdy by za psychologem našel. Ale potom jsou lidé, kteří chtějí něco v něco v životě dosáhnout, mají všeobecný přehled, zajímají se samozřejmě nejenom o psychologii, ale i dějiny, kulturu, ekonomii, politiku atd. A pro tyto lidi je pak psychologie přitažlivá, protože je může posouvat dál nejenom v práci, ale třeba v partnerských vztazích. Napomáhá k pochopení jeden druhého, v rodičovských rolích a podobně. Dává také odpovědi na to, proč někdo reaguje tak, jak reaguje na danou situaci, co to jsou emoce, co prožíváme. 

Psychologie má odpověď.

Psychologie nabízí odpovědi na to, proč se chovám, jak se chovám, proč můj kamarád, spolužák nebo kolega je jiný než já, proč je můj partner/ka v některých věcech jiný/jiná než já. V podstatě psychologie dává odpovědi na to, jaký jsem a jací jsou ti druzí. A nabízí možnosti, co udělat pro to, aby nám spolu bylo dobře. Historicky psychologie navazuje na filozofii. Asi si každý někdy v životě kladl otázku, od čeho tady je, kdo je a kam směřuje? Koho a co potřebuji, abych se cítil dobře? To jsou spíš filozofické otázky, na které v dnešní době už odpovídá psychologie nebo některá z jejich odvětví.

Psychologie je tedy, jako věda, člověku velmi blízká. Využívá ji prakticky denně, při jakémkoliv setkání s lidmi či situacemi. Jen se nad nimi běžně zřejmě nepozastavuje tak často, jako člověk pracující v oboru psychologie. 

Amy a její úloha.

Základním úkolem Amy je dostat dobrou psychologii k běžné veřejnosti. Tak, aby byla snadno dosažitelná, srozumitelná a prakticky využitelná. 

Používá ji tak, že z ní můžeme čerpat jak sami, tak naši přátelé, rodiče a firmy, ve kterých pracujeme. Amy přibližuje psychologii běžné veřejnosti. Pomůže vidět některé věci více a lépe. Je schopna rozšířit obzory, vidět věci z jiných úhlů, dát odpovědi na některé otázky a nasměrovat rozhodnutí dobrým směrem.

Autor článku: Jirka pro Amy
Foto: Shutterstock
Nejoblíbenější články
  1. Vztekat se? Povoleno!
  2. Leader pod lupou