Nikdo z nás není ostrov

Empatie Soft skills Emoce & Emoční inteligence Vztahy

Příběh Robinsona Crusoa fascinuje celé generace. Možná si občas ve své fantazii představujeme, jaké by to bylo žít na malém ostrově, uprostřed ničeho, nerušeni civilizací, nerušeni ostatními. Tak jako Tom Hanks ve filmu Trosečník. Možná, že jsme i někdy přemýšleli, co si s sebou na pustý ostrov vzít. Přestože je na planetě jistě nespočet kouzelně romantických ostrovů, zkusme si tuto představu rozvést. Opravdu bychom chtěli žít na pustém ostrově? Bez jediného člověka kolem? 

Už slovo „pustý“ v nás přeci nevyvolává příjemné pocity plné vzrušení. Možná v nás na chvilku vzbudí pocit objevování a dobrodružství. Ale když si vezmeme inspiraci z obou výše jmenovaných příběhů, ani tito pánové si svůj pobyt nijak zvlášť neužívali. Vedle praktických útrap týkajících se základního přežití, jsme mohli pozorovat veliký stesk a smutek po společnosti. Jak byl Robinson nadšen, když objevil Pátka! Jak si Tom Hanks srdceryvně vytvořil svého pana Willsona z basketbalového míče! 

Nikdo nespadl z nebe.

Jako malí jsme začínali pozorovat svět díky těm druhým. Díky nejbližším lidem kolem nás. Učili jsme se, jak se v situacích chovají, jak reagují. A když už jsme se naučili mluvit, začali jsme vedle poslouchání i vyprávět. Co si myslíme, jak se máme, co cítíme. A možná jsme začali zjišťovat, jak příjemné to může být. 

Jak je fajn, když nás někdo druhý poslouchá, když na nás reaguje, když s námi sdílí to, co mu říkáme, to, co cítíme. Možná jsme zjistili, jak je příjemné, že nejenom na své otázky dostáváme odpovědi, ale že jsme to někdy i my, koho se ostatní ptají a zajímají se o něj.

Samotka je za trest.

Na samotu nejsme úplně vybaveni. Můžeme mít v životě moment, kdy to, že jsme sami, bez ostatních, vítáme a nevadí nám to. Možná máme občas i potřebu od všech utéct a schovat se před světem. Ale přirozeně, v dlouhodobém horizontu, nikdo z nás není solitér. Ať už na své cestě za samotou zažijeme cokoliv, asi přijde moment, kdy to chceme někomu vyprávět. To, co jsme zažili, viděli, cítili. Potřebujeme spojení s druhými, společnost, sdílení, prostě ty ostatní. I ten nejotrlejší vězeň se z trestu na samotce vrací poškozen a traumatizován.

Zdravý vztah je o:

  • svobodě
  • pocitu
  • podpoře
  • sdílení
  • bezpečí

Buďme spolu.

První, podle čeho se identifikujeme, je naše jméno, místo odkud jsme a také status. Mluvíme o svých rodičích, sourozencích, partnerech a dětech. Tedy jednou ze základních lidských potřeb je někam patřit a následně i patřit k někomu. Každý z nás má nějaký původ, nějaké kořeny, a to utváří celou jeho osobnost. Na planetě není živý tvor, který by svou vlastní formou komunikace nevyjadřoval svá přání, pocity a chování. Je to jeden z největších darů, které máme. Máme jeden druhého a možnost být spolu.

Nebuďme tedy ostrov. Pozorujme, poslouchejme a ptejme se.



Autor článku: Veronika for Amy
Foto: Shutterstock
Nejoblíbenější články
  1. Vztekat se? Povoleno!
  2. Leader pod lupou